FAQ doktorandstipendier
Här finns svaren på några av de vanligaste frågorna om doktorandstipendier från Lundbergsstiftelsen. Hittar du inte din fråga här så sök svar under övriga avsnitt på hemsidan. Skicka annars din fråga till oss per e-post. Vi har som ambition att uppdatera denna sida löpande med nya frågor och svar.
Om doktorandstipendiet
Om du är antagen som doktorand före 1 juli 2018 kan du ansöka om fortsatt stöd från stiftelsen. Om du önskar fortsatt stöd, utan avbrott i utbetalningarna, behöver du till nästa år komma in med en ny ansökan under den öppna ansökningsperioden, januari/februari. Stiftelsen kan ge max fyra helårsstipendier fram till doktorsexamen, förutsatt att forskningsstudierna och rapporteringen till stiftelsen sköts enligt plan.
Om du inte har antagits som doktorand före den 1 juli 2018 måste universitetet anställa dig när högst tre års heltid återstår till doktorandexamen. Detta innebär att stipendiet endast kan erhållas motsvarande det första året. Detta betyder också att om målet för forskarstudierna är licentiatexamen, är stipendier inte möjliga enligt högskoleförordningen.
Det är sökanden och universitetet som ansvarar för att reglerna i högskoleförordningen (SFS 2017-947) följs. Stiftelsen förutsätter att ansökningar som lämnas uppfyller kraven för stipendiefinansiering.
Du bör söka anstånd hos stiftelsen via e-post, så snart som möjligt. Förskjutningar görs i utbetalningsplan och rapportplan enligt överenskommelse. När tiden börjar närma sig för att återuppta doktorandprojektet, bör kontakt i god tid tas med administrationen för att säkerställa att utbetalningarna börjar vid rätt tid.
Det månatliga stipendiebeloppet kommer att vara densamma som tidigare när du återvänder till doktorandstudierna, även om stiftelsen under tiden har fattat ett styrelsebeslut om att höja stipendiebeloppet för nya sökande.
Vem kan söka?
Den sökande ska ha mer än tre år kvar till doktorsexamen eller vara antagen som doktorand innan 1 juli 2018. Detta regleras i Högskoleförordningen (SFS 2017-947). Stiftelsen förutsätter att inkomna ansökningar uppfyller kraven för stipendiefinansiering.
Det är även viktigt att den sökande och handledaren tar reda på vad som gäller för stipendiefinansierade doktorander på det aktuella lärosätet. De lokala reglerna kan variera, inom ramarna för Högskoleförordningens regelverk.
Ansökan
Ansökningsformuläret kan öppnas som en övningsansökan innan ansökningsperiodens början, men ändringar i formuläret kommer inte gå att spara förrän efter årsskiftet.
För exakta datum och övriga anvisningar; läs på sidan ANSÖKAN – DOKTORAND.
Om man söker för första gången eller har sökt förut, men inte blivit beviljad stipendium så ska man använda ansökningsformuläret för förstagångsansökan.
Om man redan har stipendium från Lundbergsstiftelsen för sitt doktorandprojekt ska man använda formuläret för fortsättningsansökan. Sökanden ska då i ansökan ange diarienummer, årtal och beviljat belopp för sitt/sina tidigare stipendier.
Rapportering till stiftelsen
Rapporter ska lämnas genom det digitala ansökningssystemet. Titta i den överenskomna rapportplanen. I ditt användarkonto finns deadline angiven för lägesrapport respektive slutrapport. Ca 30 dagar innan det är dags att senast inkomma med rapport kommer en automatisk påminnelse skickas ut per e-post. Läs mera under FÖR STIPENDIATER – DOKTORANDER.